Itt van az ősz, itt van újra... s vele a gombák, a kedvenceim. Könnyű a hegyvidéken, erdő mellett élőknek, csak kiszaladnak, leszedik, s frissen (a megfelelő gombaismeret birtokában!) elkészíthetik. Nagyobb városokban nem ilyen egyszerű a gomba beszerzése - feltéve, ha nem kizárólag az egész évben kapható egyen-csiperkét szeretnénk enni. Adott a helyi piac vagy vásárcsarnok, ahol nem is mindig a legfrissebb gombák, ámde bizonyosan igen magas árakon szerezhetők be. Továbbá adottak a különböző boltláncok üzetei, ahol meglepő módon olykor jó minőségű és friss áru szerezhető be. Ez a gusztusos sárga rókagomba egy ilyen üzletből való.
Mivel csak 25 dekát vettem belőle, kevés volt gombalevesnek vagy főételnek adni öt fő részére, így adódott az ötlet, hogy a gyönyörű királydurbincsok mellé fogom elkészíteni körítésnek, mártásnak, ki hogyan óhajtja.
Felaprított fehérhagymát olajban fonnyasztottam, majd rádobtam a megmosott és kisebb darabokra szeletelt rókagombákat. Pár percig pirítottam, majd aprított rozmaringlevelekkel, sóval, őrölt rózsaborssal és egy gerezd zúzott fokhagymával ízesítettem. Fedő alatt pároltam néhány percig, majd megkóstoltam. Úgy éreztem, hogy egy kis provence-i fűszerkeverék meg egy leheletnyi cukor nem árt neki.
Amikor puhának éreztem a gombát, megszórtam egy pici liszttel, majd egy kis tejfölt adtam hozzá, ezzel még összerottyantottam pár percig. (Általában tejszínt használok ehhez az ételhez - de mit csináljak, ha vasárnap nem volt otthon. Ezért már csak nem megyek boltba...)
A royal durbincsokat megmostam (mivel tisztítva, lepikkelyezve vettem, azzal nem kellett foglalkoznom) és sóval - citromlével behintve félórára állni hagytam. Ezután olivaolajjal kissé belocsolt sütőpapíros sütőlapra helyeztem, a hasukba fokhagymás fűszervajat raktam és kívül-belül megszórtam citromfüves halfűszerrel. A halak tetejét is meghintettem olivaolajjal és amikor itt volt az idő, mehettek a grill alá. Összesen kb. 15 percet töltöttek a grillsütőben (forgatásos, 1. fokozat) és már el is készültek. Imádom, hogy olyan gyorsan elkészül ez ebéd ezzel a módszerrel!
Ezalatt volt idő egy kis mediterrán kuszkuszt forró vízzel leönteni. Ez a körítés hamar a kedvencemmé vált, mert semmi teendőm nincs vele azon kívül, hogy leforrázom és egy kis vajat keverek bele.
Ilyen lett a végeredmény.